måndag 21 januari 2008


Panoramabilder passar inte så bra på min blogg eftersom att det blir så små. Det skrev jag en gång innan när jag la upp en sån och därför kan du klicka här eller på bilden för att se den större. (precis som vanligt).

Jag har lagt ihop den här bilden från bara tre fyra foton och därför överlappade de inte varann så mycket. Då blir man tvungen att använda kanterna på bilderna och de är väldigt ofta lite förvrängda. Det blir särskilt missteckning om man har ett vidvinkligt objektiv. Därför var det lite svårt att få bilderna att smälta samman utan att man ser skarvarna men jag tycker att det gick ganska bra.

Jag har också ökat färgmättnaden och kontrasten ganska kraftigt. Det gjorde jag bl.a. med nyans/mättnad och några kurv-justeringslager. Jag hade olika justeringar på den mörka skogen och landskapet med husen. Sen hade jag också en särskild bara för himlen.

4 kommentarer:

Puzzelmartha sa...

var har du tagit fotot?

du har väl använt fuktionen i fotoshop som pusslar ihop flera bilder?

Daniel sa...

Bilderna är uppe ifrån ett berg när jag var på Azorerna.

Jag har inte använt det verktyget som man för övrigt kan hitta under file>automate>photomerge...
När jag fotade så tänkte jag inte på att det är bra om man har samma inställningar på kameran till alla bilderna och därför var det väldigt olika ljus på bilderna. Jag öppnade bildena och fixade till det och sen la jag ihop dem för hand med lagermaskar.
Photomerge är annars ett väldigt bra verktyg även om jag är lite emot helautomatiska saker. Det är inte så att man tappar kontrollen över resultater utan varje bild läggs i ett eget lager och om man vil så kan man justera gränserna för hand.

Puzzelmartha sa...

varför är du emot photomerge? det är väl inte precis helautomatiskt.... bara ett hjälpmedel. det är ju inte som autokontrast eller nått precis...

ifö vet jag var man hittar photomerge, du behöver inte stila med det.

Daniel sa...

Nä jag är inte emot det eftersom att man kan justera och rätta till i efterhand. Det är såna saker som t.ex. autokontrast, som du sa, där man får klicka på en knapp och sen nöja sig med hur det blir, som jag inte gillar. Och photomerge är inte som det, det har du rätt i. I och för sig kan sådana saker vara bra ibland också, om de gör ett bra jobb.

ang. var man hittar det så var det tänkt till andra som ev. inte visste vad vi pratade om.

Skicka en kommentar