torsdag 28 februari 2008

Guide till rökfotografering

'studio'
Här är min tillfälliga fotostudio om man nu kan kalla det för en studio. Den är visserligen nedplockad nu men det var här som jag tog mina rökkort som jag har pratat om. Du kan se en bild här och imorgon ska jag lägga upp ett galleri med några fler bilder. Jag hade tänkt göra det idag men det blev lite problem med några saker och jag orkar inte fixa det idag.

Men, jag tänkte skriva några tips till dig som vill fota lite själv.

  • Det första du ska tänka på är röken. Ångande kaffekoppar och sånt kan man glömma för det funkar inte alls bra. Jag tror att en pipa eller en dyr cigarr skulle fungera bäst men eftersom att jag inte hade någon sådan så använde jag ett vanligt stearinljus. Det kanske också fungerar med rökelse eller något.

  • Sen behövs det ett ställe att ta korten på och det kan se ut t.ex. som på bilden. Jag hade kanske lite överdrivet många lampor men jag tyckte att det var ganska roligt och sen behövs det mycket ljus också. Lamporna ska vara bakom röken så att det blir motljus och de ska vara utanför bilden eftersom att det kan bli reflexer i objektivet.

  • Bakgrunden ska vara svart för att få bra kontrast till röken och ingen av lamporna får lysa på den. Det fungerar nog bra med lite vad som helst men jag använde i alla fall en svart väska :) Det är bra om bakgrunden inte är för nära också, så att den blir oskarp.

  • Jag hade kameran så att bilderna blev tagna på höjden på stativ och den var ca 1m från röken. Inställningarna på kameran får man justera efter hur mycket ljus man har m.m. och jag rekommenderar att man kör på manuell (M). Mina inställningar var ungefär såhär: 1/125s, f/9, ISO400 och självklart manuell fokus eftersom att det är ganska svårt att fokusera på rök.

    Uppdatering: Till bilderna jag tog i Januari 2009 använde jag en extern blixt och då hade jag ISO 100 och f/11. Slutartiden är som irrelevant om man har blixt men den bör väl ligga mellan 1/60 och 1/250 sekund. Blixt är att rekommendera (Använd den om du har någon)

  • Och sen behövs det ganska mycket tålamod. Även om det går bra med lamporna m.m. så blir det inte fina rökpuffar hela tiden, men när det blir det så blir korten väldigt fina. Jag blev i alla fall mycket nöjd med mina kort. Så det blir många kort och försök, men jag tycker att du ska prova, det var väldigt roligt och det kommer inte att vara så jobbigt nu när du vet exakt hur man ska göra :D

Om det är något du undrar eller inte förstår så skriv det i kommentarerna så svarar jag så bra jag kan. Annars önskar jag er bara lycka till :)

2 kommentarer:

alex sa...

RIktigt bra TACK!!!!!!!!!!!!

alex sa...

Svar: Du ser helt rätt ;)

Skicka en kommentar