torsdag 13 december 2007


Jag hoppas att ni har haft en trevlig Lucia!
Nu tänkte jag berätta hur man får häftiga kex-choklad-rutot på sin text. Jag har gjort ett mönster som ser ut som sådana rutor och det är inte alls svårt använda! Öppna [den här] bilden i photoshop och välj Edit>Define pattern... och sen fyller du i något lämpligt nams t.ex. "Daniels kexchoklad-rutor" eller kanske något kort: "kex".

För att det ska bli bra så ska du välja något tjockt typsnitt och sen är det bara att skriva det du vill att det ska stå. För att få det här mönstret på din text så måste du högerklicka på lagret i lagerpaletten och sen välja blending options. Där ska du trycka på pattern overlay och sen välja det mönster som du nyss lagt till. Ställ in lagom skala så att det passar till din bildstorlek.

Om du vill ha en brun kant runt om som är lite förskjuten så är det enklast att göra den som en skugga. Gå tillbaks till blending options (det kan du också göra genom att bara dubbelklicka på lagret) och tryck på drop shadow. Där ställer du in skuggfärgen till samma mörkbruna som i mönstret (#482208) och blandningsläget sätter till normal. Det är den rullmenyn som det står multiply på från början. Spridning till 100% för att få skarpa kanter och sen får du justera avståndet och storleken tills du är nöjd.
Om du vill att texten ska få lite glansigare känsla, som jag försökte göra, så kan du stanna kvar i blending options-rutan och ställa in storleken på bewel and emboss till nära max och sedan dra ner opaciteten på skuggningen längst ner på rutan.
Ni kan ju sjäklart använda mönstret till andra saker också, kanske till julkorten :)

1 kommentarer:

Puzzelmartha sa...

jag tycker det är roligare med egna mönster i bokstäverna än att knycka cloettas...

Skicka en kommentar