fredag 28 augusti 2009

Mat och vitbalans

mat
Denna bild är tagen inomhus i endast befintligt ljus, och det betyder ofta glödlampor. De ger ett väldigt varmt ljus och det kan skapa problem med vitbalansen om man inte tänker efter. Auto-läget träffar ofta fel och man (i alla fall jag) kommer aldrig ihåg vad alla de andra symbolerna betyder. Jag vet, det finns nästan alltid en som ser ut precis som en glödlampa, men jag kommer aldrig riktigt överens med den och tänker alltid att det fixar jag senare. Om man fotar i raw gör det ju faktiskt inte så mycket (läs: ingenting), men det är väl skönt att få det bra från början? Särskilt då om man inte fotar i raw.

Det finns många sätt att lösa det på och många åsikter, men jag har i alla fall börjat använda mig av läget som heter "K" (som i Klas Kelvin), i svåra förhållanden eller om jag vill ha en viss ton i bilden. Då ställer man in manuellt vilken temperatur ljuset har och får full kontroll över vitbalansen. Man får uppskatta och testa sig fram, och om man misslyckas helt är det bara att rätta till. Det kräver träning för att kunna mäta sig med "Auto" i alla lägen men det är ju lite roligt också ;P

Till den här bilden blev det något försök men så tokigt blev det inte tycker jag. Titta på originalbilden

2 kommentarer:

Johannas porträtt & teckningar sa...

Wow! Hittade din blogg nyss och jag vill bara säga att du verkligen är helt otroligt duktig! Vilka fantastiska bilder du tar!

Dessutom är din bloggdesign supersnygg!

a-k sa...

Usch ja! Måste skärpa mig och tänka på balansen lite oftare. Helst nu när det börjar bli mörkt igen.

Skicka en kommentar