måndag 23 februari 2009

ppi?

Beräkna upplösning
Om du någon gång undrat hur hög upplösning du har på din skärm så har jag gjort det ultimata verktyget som kommer att lösa alla dina bekymmer.

Eller, ja... Kanske ett?

Det är dock inte det som är poängen riktigt. Jag ville bara visa skärmen och skrivbordet som jag har ritat till mitt lilla javascript-experiment. Det är gjort helt i photoshop men trästrukturen, och givetvis skrivbordsbilden, är foton som jag plockade ur arkivet. Till skärmen hade jag en förlaga, Asus ngt...

Det kan vara bra att veta sin upplösning på skärmen om man förhandsgranskar skärpa eller något till en utskrift men jag har aldrig funderat särskilt mycket över min egen. Jag gjorde det bara för att experimentera och lära mig... :) Sen är jag ingen mästerkodare heller så man får se till själv att man inte missar någon ruta och bara skriver in siffror, inga bokstäver. Men det ska man väll fixa :P

Nu har jag fixat lite verifiering eller vad man ska kalla det!

Kolla vad du har för upplösning här

4 kommentarer:

Enbacka sa...

Jag måste verkligen berömma dej för detdär. Simpelt men ack så snyggt.

Erika sa...

Coolt. Jag fick 98ppi men 72ppi är väl standard för skärmar? Nu vart jag fundersam om jag bör göra något så nu får jag läsa på lite om det där...

Puzzelmartha sa...

jag trodde också det var 72 alltid...
kan du inte förklara lite mer daniel?

Daniel sa...

72ppi var det på typ jättegamla mac-skärmar men annars ät det egentligen ingen standard... Jag hade också för mig det förut.

ppi har egentligen ingen betydelse för bilder på webben eftersom att de om de t.ex. är 600px breda visas lika stora vilken upplösning de än har.
Även om jag sparar en bild som är 600px bred i 600ppi så kommer den att visas med skärmens upplösning och se lika stor ut som om jag hade sparat den med 1ppi. Man kan tycka att den egentligen skulle vara typ 2,5m stor.

När man skriver ut saker är det desto mer viktigt. Då hete det iofs dpi men då blir bildpunkterna så stora som man bestämmer att de ska vara.

Skicka en kommentar