tisdag 29 april 2008


Här är en till fejk-hdr-aktig bild. Om ni vill sen min korta guide till hur man kan få den här effekten så kan ni titta på den här länken.
Idag har jag fixat lite på min blogg för den hade sett likadan ut ganska länge och jag började bli lite trött på det. Jag har gjort en ny header, och bakgrund också har jag lagt en skugga runt kanten :). Jag blev faktiskt riktigt nöjd och jag hoppas att det ser bra ut även i andra webläsare?

söndag 27 april 2008



Här är en till bild som jag har försökt göra lite gammal och den här gången blev det en diabild. För några dagar sen så monterade jag in en bild i en gammal pappersram och den bilden kan ni se här: [länk].
Bilden i det här inlägget tog jag för någon vecka sen och den blev ganska tråkig men den passade perfekt till det här. Den här bilden skulle nog inte kommit till nytta annars och om man gör den så här gammal så kan den bli intressant även fast den är tråkig. Jag tycker att det här är ett roligt sätt att göra någonting med de bilder som blev lite tråkiga och behöver något extra och det passar också bäst på såna bilder.

lördag 26 april 2008


Jar var ute och fotade lite igår och här är en bild från då. Jag vet inte om ni ser det men det är faktiskt en bild på en igelkott. De är ju ett av de få djur som inte springer iväg när man kommer för nära så då kan man ta kort på dem :P Den blev lite rädd när jag kom så nära men jag tog bara några kort och sen lämnade jag den ifred :).
Bilden är tagen med ett 60mm macro och jag hade största bländaren för att bara spetsarna på taggarna skulle bli skarpa.

torsdag 24 april 2008


Den här är egentligen en riktigt dålig bild men jag tycker att det var en häftig effekt på den. Jag tog den för väldigt länge sen och jag kommer inte riktigt ihåg var men som sagt så lägger jag bara upp den eftersom att jag tycker att mönstret såg coolt ut :) Det har blivit så där av samma anledning som det blir i vissa microugnar om ni har settt det någon gång. Det blir som bubbligt eftersom att det är två plåtar med hål i som sitter framför varandra. De här plåtarna var väll buckliga så det blev lite warpade bubblor :P

tisdag 22 april 2008

Grön droppe

En till dropp-bild kan väl inte skada. Den är tagen vid samma tillfälle som den här och jag tycker att den blev ganska rolig eftersom att droppen inte har landat än.
Den gröna färgen har jag gjort bara genom att dra i vitbalansreglagen i camera raw :)

söndag 20 april 2008

Vi hade ett gammalt foto som satt i en sorts ram och jag tyckte att det var ganska snyggt. Därför bestämde jag mig för att fota ramen och försöka sätta in ett annat kort. Jag försökte få en gammal och lite blek känsla, såhär blev det och jag är ganska nöjd.
Bilden är från samma tillfälle då jag fotade snöskulpturerna i vintras och bakom människorna kan man skymta en rund skulptur.
Här nedanför är orginalbilden ▼

fredag 18 april 2008


Idag fick jag några actionbilder på en ekorre som sprang över vårat tak. Jag tror att det är samma ekorre som jag har fotat innan och lagt upp några bilder på.
Bilderna blev inte jättebra eftersom att jag hade för lång slutartid så att det blev så mycket rörelseoskäpa i dem men jag gillar ändå bilderna. På sista bilden ser det nästan ut som att han håller på att tippa över :P

tisdag 15 april 2008


Det här huset brinner inte på riktigt. Jag bara säger det så att det inte ska bli några missförstånd och särskillt för att lugna husägaren och han/hon får se den här bilden :P Jag satt bara och lekte lite i photoshop och då råkade jag sätta eld på huset. :)
Jag fotade det i vintras och jag har använt mina bilder på ånga för att göra elden. Jag gjorde på samma sätt som jag gjorde i det här inlägget.

måndag 14 april 2008


Tid är pengar... Den här bilden gjorde jag för ganska länge sen och jag hittade den nu nr jag kollade lite bland mina bilder. Jag tycker att den var riktigt bra med tanke på hur länge sen det var som jag gjorde den och jag tyckte att den var värd att visas upp :) Jag har bara fotat ett euromynt och min klocka och sen har jag klippt ut urtavlan, lagt den ovanpå och suddat fram konturerna på mönstret i myntet.

lördag 12 april 2008


Den här bilden tog jag för någon månad sen och jag tänkte att jag kunde lägga upp den nu fast än det är vår :P
Jag tycker att den blev ganska bra och jag tycker att det blev fint med med flygplansmolnet :) Jag har beskurit den, justerat ljuset och färgerna lite och sen har jag faktiskt förstärkt speglingen i vattnet lite i efterhand. (Jag visste inte hur jag skulle göra det i förhand)

torsdag 10 april 2008


Här är en bild på ett blad som jag har fotat. Det är ett blad från en av våra krukväxter och jag tycker att det blev väldigt fint när solen lyste från baksidan på det. Så därför så tog jag en bild :) Bilden är tagen med ett macroobjektiv, med slutaren på 1/125s och bländaren på f 6,3.

tisdag 8 april 2008


Nu är det är slut på blommor och sånt för nu har vintern kommit tillbaka till umeå. Det börjar snöa och blåsa just när våren var på väg :/ Bilden här visar bra hur det känns även om snön är fejkad :P. Denär tagen i år och det var den enda jag kunde komma på att lägga upp idag för det har varit lite problem med en fläkt i datorn också.

söndag 6 april 2008


Den här blomman har jag inte fotat nu men jag tror att det var förra sommaren och den är i alla fall tagen vid vår stuga. Jag har gjort den svartvit och lagt på en brun ton i photoshop. Till toningen använde jag bara ett brun-färgat lager ovanpå bilden. Blandninsläget på det hade jag ställt till color dodge, jag tyckte att det passade bra på den här bilden men jag tror att jag brukar använda soft light eller overlay.

fredag 4 april 2008


Den här bilden är tagen rakt in i en blomma och jag tycker att den blev ganska snygg. Det är kort skärpedjup och den är tagen med vårt macroobjektiv (60mm). Jag tror också att jag använde manuell fokus för att kunn få skärpan precis där jag ville.

onsdag 2 april 2008


Här kommer en liten guide till hur man gör den effekt som jag hade på bilderna i mitt galleri.
1. Det du ska börja med är förstås att välja ut en bild. Det passar inte på alla sorters bilder men prova på lite bilder så ser du vad som blir bra, ett tips är byggnader och dramatiska himlar :P
2. Öppna bilden i Photoshop Lightroom eller Camera RAW. Det spelar ingen roll, jag gjorde det i Lightroom.
3. Det är tre reglage som du dirkekt ska dra upp till 100%: recovery, fill light och clarity.
4. Sen ska du justera exposure så att bilden blir lagom ljus. Histogrammet kan vara till hjlälp och där ska det var jämnvikt så att det är högst på mitten. Ungefär som på bilden.
5. Nu kan du dra vibrance nästan hela eller hela vägen upp till 100% och för att kompensera de överdrivna färgerna som blev så får du dra saturation mot minus. Det är en smaksak men mellan -90% och -60% brukar vara bra.
Så här såg mina inställningar ut för en bild:6. Nu ser bilden väldigt tråkig och kontrastlös ut och det ska vi genast fixa till med kurvorna. I CameraRaw så ligger de på en annan flik och på Lightroom så är det bara att scrolla ner lite.
Hur mycket man ska öka kontrasten är väldigt individuellt för varje bild och också för vad man tycker passar. Det här var inställningarna jag hade på en bild så du kan ju justera kurvan så att den ser ut ungefär som på bilden ovan och sen fixa till det som du vill ha det (den här bilden behövde ganska mycket kontrast).
7. Nu är det nästan klart och det enda som återstår är att du kan justera färgerna lite extra om du vill. Vitbalansen fixar du med vitbalans-verktyget och om du fill vrida till färgerna lite så kan du dra lite i spakarna på HSL-skalan och se vad som händer. På några bilder var en viss färg lite för framträdande. T.ex. så lyste gräset lite för mycket på en bild och då justerade jag mättnaden bara för grön med HSL-reglagen.

Testa det här på några av dina egna bilder och om det är några fråga så skriv de i kommentarerna :)

Lycka till!

tisdag 1 april 2008


Att göra den effekten som jag hade på mina bilder i galleriet är egentligen inte svårt alls. Om man har Lightroom och uppdaterar det till den senaste versionen 1.4 (som också stödjer fler raw-format) så kommer man att upptäcka att det finns en del nya funktioner, och där ibland finns också den nya HDR-slidern.
Jag vet inte hur många som hade trott på det där men det var i alla fall tänkt att vara mitt aprilskämt, tills jag kom på att ingen skulle tro på det, att bildbevis snart inte finns längre och att det var ganska tråkigt att inte få se någons reaktion. Men nu la jag ju upp bilden ändå och det var mest för att det kändes onödigt att göra den om jag inte skulle gör något med den... :D
Bara så att det inte blir något missförstånd här, det finns ingen hdr-slider i lightroom... :P