måndag 31 mars 2008

Till galleriet!
Här är mitt webbgalleri som jag skrev om. Ledsen att jag inte la upp det igår men jag tror att det var något fel på Blogger för jag kunde inte logga in. Men här är det i alla fall, hoppas ni gillar det!
Klicka på bilden eller på webbgalleriknappen, till höger, för att komma till galleriet.
· Tips: om bilderna inte riktigt får plats eller du bara vill ha mer utrymme så kan du trycka ner F11 för att få fullskärm.

lördag 29 mars 2008


Jag håller på att göra ett nytt webbgalleri och den här gången hade jag tänkt göra ett galleri med bilder som har lite fejk-HDR-effekt. Ungefär som på bilden ovan, HDR-effekt med hög kontrast och ibland lite skruvade färger. Jag har tagit gamla bilder som jag har tagit förrut så det kommer att bli bilder från massa olika ställen och jag är inte helt säker på att det är jag som har tagit precis alla bilderna(men de flesta).
Jag gör grund-effekten i lightroom och sen fixar jag till bilden lite i photoshop. Det kanske kommer någon före-efter och guide, om det finns intresse. Jag tycker att många av bilderna har blivit ganska snygga och jag tror att jag skall göra klart dem imorron.

torsdag 27 mars 2008


Den här bilden tog jag för ett tag sen och den är tagen ganska tidigt på morgonen. Det är inte precis en soluppgång men solen står ändå ganska lågt. Jag ville att det skulle se ut som att den var tagen vid solnedgången så jag har mörkat ner den ganska mycket och justerat färgerna en aning. Jag fick ungefär den kvällskänsla som jag tänkte mig och alla de här justeringarna har jag gjort i lightroom (jag kunde också ha gjort samma sak i camera raw eftersom att det är precis samma reglage där).

tisdag 25 mars 2008


Här är en bild som jag har gjort genom att ta 11 olika bilder och lägga ihop dem. Jag tyckte att det skulle vara roligt att sätta ihop flera bilder så att jag skulle göra någonting med mig själv och det är också jag som är alla personer på bilden. Kameran stod på stativ och sen var det bara att klippa ihop dem i photoshop.

lördag 22 mars 2008


Här är en bild som jag hittade när jag kollade igenom lite gamla bilder från i somras. Den är tagen när jag var på västkusten och jag har fixat till några saker i photoshop. Bl.a. så har jag gjort himlen mörkare.

onsdag 19 mars 2008

droppe
Här är en droppe som jag har fotat. Jag ville ta ett sånt där klassiskt droppkort och jag tycker att det blev ganska bra. Jag använde blixt för att frysa rörelsen och sen hade jag en relativt liten bländare för att inte skärpedjupet skulle bli för litet. Jag har gjort bilden svartvit och lagt till lite blåstick i photoshop.

måndag 17 mars 2008

klippa vid havet
Här är en klippa vid havet som jag fotade i helgen. Isen har smält förutom vid strandkanten och det verkar som att våren snart kommer till Umeå :) Bilden är sammansatt av två exponeringar, en för himlen och en för klippan.

lördag 15 mars 2008

many me
Här är en bild som jag har gjort idag. Bilden ser kanske inte särskillt konstig ut alls men jag skulle inte ha kunnat ta den här bilden i verkligheten eftersom att vi inte var så många. När jag såg skuggorna i snö så fick jag en rolig ide som jag ville prova och här är resultatet. Min mamma står längst till höger på bilden och det var faktiskt hon som fick fota och sen är alla de andra skuggorna från mig. Jag har satt ihop bilderna och lagt dit texten i photoshop.

torsdag 13 mars 2008

ekorre
Här är en till bild på ekorren som jag har visat tidigare. Den här bilden tycker jag blev riktigt bra och jag lyckades komma mycket närmare än förra gången. Ekorren satte sig dock väldigt lägligt till bakom en liten pinne och jag kunde inte gå från något annat håll eller ta bort pinnen eftersom att jag helt säkert skulle skrämma bort den då. Men jag klonade över pinnen och det är det som man har photoshop till. Rätta till sånt som man inte hade makt över när man tog bilden :D. Jag blev ganska nöjd över kloningen och på bilden nedan kan du se var pinnen gick.

ekorre_efter

tisdag 11 mars 2008


Här är en HDR-bild som jag tog i helgen. Den är inte så överdriven som många HDR-bilder är men det syns ändå att det inte bara är en exponering (i alla fall inte utan bildbehandling). Bilden är gjord av bara tre exponeringar och jag hade inte heller något stativ :/ Men jag tycker ändå att bilden blev blev ganska bra och att himlen ser cool ut. Jag använde det inbyggda HDR-verktyget som finns i Photoshop men det finns bättre program som har mer inställningar m.m.

söndag 9 mars 2008

smoke-bilsmoke-fabriksmoke-gunsmoke-vattenglas

Nu har jag testat mina penslar lite mera och jag tycker att de funkar bra. De blir finast om man har svart eller vit färg men det funkar med vad som helst. Här är fyra bilder som jag gjorde ganska fort bara för att prova. Klicka på bilderna för att se dem större.

lördag 8 mars 2008


Nu har jag gjort penslar av några av rökbilderna som jag tog. Om du inte har sett bilderna så kan du titta på mitt webbgalleri här. Här kan du ladda ner penslarna och för att använda dem så behöver du bara trycka på den lilla pilen högst upp i fönstret där man väljer penslar, klicka på load brushes och sen söka rätt på .abr filen på datorn. Jag har även gjort några andra penslar tidigare som ser ut som tejp: Länk till det inlägget
hoppas ni gillar dem :)

torsdag 6 mars 2008

Här är en miniplanet som jag har gjort i photoshop. Iden fick jag från ett blogginlägg på moderskeppet och hade lust att göra en egen planet. jag har gjort det av ett 360° panorama som jag tog ute på en åker idag. Panoramat satte jag ihop med photomerge och det är en funktion i photoshop som du hittar under file>automate>photomerge. Den blev inte riktigt som jag hade tänkt eftersom att allting vid "horisonten" blev så litet. Nästa gång kanske jag inte ska så så långt bort från allting:) Jag upptäckte att den inte var helt rund också men jag tycker ändå att den blev ganska bra.
Hemligheten, om man kan säga så, med att göra planeter är att ta ett panorama kort, sätta det upp-och-ner på en kvadratisk arbetsyta, dra ut den så att på höjden och sen välja filter>distort>polar coordinates och där se till så att rectangular to polar är ikryssat.
Klicka på bilden för att se en större bild

Jag har gjort om bloggen lite igår och idag. Om du tittade på den igår kväll och den såg väldigt konstig ut så var det däför. Jag är verkligen ingen expert på html-kod och det var därför som jag inte fick det att funka för alla er som kör med firefox (eller safari, opera mm?). Den såg bara normal ut med internet explorer men det ska vara fixat nu. Säg gärna till om det är något som ser väldigt skumt ut. Headern är omgjord och jag har också lagt till några nya knappar, på sidan, till mina senaste webbgallerier.

onsdag 5 mars 2008



Här är en till bild på ekorren som jag fotade i förrgår. Den här bilden är lite inzoomad men det går ju bra när man bara ska visa den på webben :) Jag har målat lite med dodge/ burn i ps för att framhäva ekorren som annars har ganska bra kamouflage. På bilden här till höger ser ni hur bilden såg ut från början. Den övre bilden är ca 50% av orginalsrorleken men eftersom att jag hade en ganska lång brännvidd så blev det lite skakningsoskärpa...

måndag 3 mars 2008


Här är en ekorre som jag fotade idag. Den senaste veckan har det kommit ganska mycket snö så nu är det nästan 30cm. Den här ekorren kommer fram och äter av fågelmaten när det inte finns något på marken och det är ju bara roligt tycker jag :) Ekorren satt på vårt tak och jag har fotat med en 200mm telezoom.

söndag 2 mars 2008


Här är en bild som jag har tagit ganska nyss. Det är en tulpan och jag har gjort svartvit-konverteringen i camera raw. Från början var tulpanen lite röd och jag tycker att det blev väldigt intressant när man drog i reglagen lite i camera raw. Jag har gjort alla röda nyanser ljusare för att få tulpanen att se helt vit ut och jag tycker att det blev ganska bra. I photoshop kan du göra nästan exakt samma sak med det nya svartvit-justeringslagret.
ps. galleriet i förra inlägget bör vara igång nu så kolla gärna in det :)