torsdag 31 januari 2008


Den här bilden har jag behandlat i Camera RAW. Såna här bilder kan man älska eller tycka att de bara ser onaturliga ut, det är helt upp till en själv. Jag tycker att de är väldigt coola men det passar till alla inte motiv. Jag kallar det för fejk-HDR (eller jag gör det bara för att alla andra gör det) och det är tänkt att likna riktiga HDR bilder (High Dynamic Range) De får man genom att man smälter ihop två eller flera bilder på samma motiv mer olika exponeringar. Det gör man för att man ska få bra kontrast i hela bilden. Även i delar av bilden skulle blivit utfrätta eller helt svarta.

Mattias Karlsson på moderskeppet.se har gjort en bra kort video om hur man gör fejk-HDR-bilder och jag hade också själv tänkt skriva en liten guide, med lite tips, till hur man gör såna här bilder.
[Se videon här]

Oredigerad 6

Nu har jag lagt till några fler sidor bland mina länkar :)
Jag tycker att det är en väldigt bra hemsida med nyheter tester och fotoguide. Dock är det mycket som endast är till för prenumeranter på tidningen och s.k. plus-medlämmar.

Adobe video workshop - korta filmer från adobe om funktioner i alla probram från adobe
Jag vet inte och Lynda kanske har något med det här att göra men det är i alla fall viodeor som handlar om olika sätt att arbeta och speciella funktioner. Till (nästan?) alla Adobes program.
Inte översvämmat och jag hittar nästan alltid en pensel där om jag behöver någon.

tisdag 29 januari 2008


Den här bilden har jag gjort av fyra bilder som du kan se längst ner. Alla bilderna plus den svarta ramen har jag hittat på google.
Jag tycker att den ser ganska rolig ut och jag är ganska nöjd med den. Jag har inte lagt ner jättemycket tid på den men jag tycker ändå att den blev bra.
Några saker kunde jag ha lagt till för att det skulle se mer verkligt ut t.ex. bubblor från båten , men jag visste inte riktigt hur jag skulle göra det.
Källbilder:

söndag 27 januari 2008


Här är en till bild från Tallinn. Den här bilden är tagen vid samma tillfälle som den ja la upp i förrgår och de är tagna en bit utanför Tallinn i somras.
Jag har ökat kontrasten väldigt mycket i den här bilden, egentligen alldeles för mycket, men det är liksom meningen. Jag har gjort på samma sätt som med den här bilden. Att man först konverterar de till svartvit för att sen "lägga tilbaka" färgerna. Då kan man justera ljuset i oliga färger utan att mman får något färgstick. Nu har jag inte gjort det, men jag skulle t.ex. kunna justera ljuset i de olika färgkanalerna med channel mixer. Då blir färgerna jättekonstiga men om jag gillar ljuset så är det bara att konvertera bilden till svartvit och lägga orginalbilden ovanpå och sen sätta blandningsläget på den till color. Här har jag också skrivit hur man kan göra, på ett liknande sätt.

fredag 25 januari 2008

Nu har jag photoshop cs3! Det här fotot är från Tallinn och svartvit-konvreteringen har jag gjort i Camera raw 4 som hör ihop med cs3. Det var ett tag sen som cs3 kom och därför skulle jag känna mig väldigt mycket efter om jag började skriva om alla "nyheterna". Jag tänker ändå skriva något om de nya funktionerna som jag gillar men ni behöver inte ta det som färska nyheter precis :).

Det är inte ofta som man får med 6 här-går-man-skyltar på en enda bild. Det är mitt rekord och någon klonstämpel har inte varit i närheten av den här bilden. (Den bilden här nedanför är endast en förstoring av skyltarna längst ner på gatan.)

En annan sak som jag bara måste nämna är att Canon har kommit med en ny liten systemkamera. EOS 450D som den heter, kan du läsa mer om här. Jag får lite ha-begär :)


onsdag 23 januari 2008


Det här fotot har jag ökat kontrasten och lagt till en vinjettering på. Jag hade ganska stor bländare för att det skulle bli kort skärprdjup så att stenen bakom blev lite suddig.
Idag tänke jag också tipsa om en annan sak. Det är att man alltid ska skärpa bilder som man förminskar mycket. T.ex. om man lägger upp på dem på webben som jag gjorde med den här bilden. Det är för att de blir som mjukare på något sätt när man förminskar dem. Jag brukar alltid använda oskarp mask och ställa in radien till 0,3px. Sen brukar jag justera mängden mellan 50 och 200 och tröskelvärdet beroende på bild. Foton som man skriver ut ska man vara försiktigare med att skärpa och bl.a. därför är skärpning det allra sista man gör med en bild, när man vet hur stor den ska vara och vad man ska ha den till.

måndag 21 januari 2008


Panoramabilder passar inte så bra på min blogg eftersom att det blir så små. Det skrev jag en gång innan när jag la upp en sån och därför kan du klicka här eller på bilden för att se den större. (precis som vanligt).

Jag har lagt ihop den här bilden från bara tre fyra foton och därför överlappade de inte varann så mycket. Då blir man tvungen att använda kanterna på bilderna och de är väldigt ofta lite förvrängda. Det blir särskilt missteckning om man har ett vidvinkligt objektiv. Därför var det lite svårt att få bilderna att smälta samman utan att man ser skarvarna men jag tycker att det gick ganska bra.

Jag har också ökat färgmättnaden och kontrasten ganska kraftigt. Det gjorde jag bl.a. med nyans/mättnad och några kurv-justeringslager. Jag hade olika justeringar på den mörka skogen och landskapet med husen. Sen hade jag också en särskild bara för himlen.

lördag 19 januari 2008


Det här fotot är i och för sig taget i början av februari i fjol, men jag önskar att det hade varit mer snö här så att jag kunde få visa lite vinterbilder från det här året. Här i Umeå såg det ungefär ut som på bilden för någon vecka sen men nu är det nästan ingen snö kvar. Det regnar nu och all snö som har kommit håller på att töa bort. Jag hoppas att det snöar snart.

torsdag 17 januari 2008

Den här grodan fotade jag också när jag var på Azorerna och den var ute och simmade i en liten damm. Det är nästan tre år sedan som jag var där men jag tänkte att jag skulle kolla på lite gamla bilder. Jag hamnade bland bilderna från Azorerna och jag tycker att det var väldigt roligt att titta på dem, jag hittade många fina bilder som jag inte visste fanns.

Ramen jag har på den här bilden passar inte till alla motiv men jag tycker att den är ganska snygg och den är väldigt enkel att göra. Det första du ska göra är att skapa ett nytt lager och fylla det med den färg du vill ha på din ram. Sen gör du en rektangulär markering en bit in i bilden beroende på hur bred du vill att din ram ska vara. När du är färdig med din markering ska du trycka på tangenten Q, för att gå in i quick mask mode (jag vet inte vad det heter på svenska :P ). Sen ska du gå till filter>pixelate>color halftone, skriv in en pixelbredd på någonting mellan 5 och 50px och tryck ok. Det beror på hur stor bild du har men det är inte lätt at veta vad som är lagom, du får prova. Tryck Q igen efter det delete och sen var det klart.
Det här var det enklaste sättet (tycker jag) men det går också att anväda lagermasker. Om man vill ha t.ex. en bild som ram så kan det vara bättre.

På min bild har jag ockå lagt på ett lager med filtereffekten halftone pattern som du hittar under sketch. Sen har jag satt det lagrets blandningsläge till soft light.

tisdag 15 januari 2008


Spindeln har jag fotat själv och lagt till på bilden men fotot från New York har jag hittat på internet [länk] Jag tänkte inte berätta hur jag har gjort men jag tänkte tipsa er om två väldigt användbara kortkommandon i photoshop.
ctrl+0 (noll) - anpassa till skärm
ctrl+alt+0 - verklig storlek
Jag tycker att de ligger väldigt bra till på tangentbordet (särskilt om man har ett numreriskt tangentbord också) och jag använder dem väldigt ofta.

söndag 13 januari 2008


Jag var och åkte slalom igår och den här bilden är från toppen av berget. Det var inte så högt berg men jag tycker att dimman såg väldigt spännande ut. Den blev inte lika bra på bild som den såg ut i verkligheten men den hade jag inte trott heller. Jag hade bara en liten kompaktkamera att fota med men om jag hade vetat att det var såhär fin utsikt så kanske jag hade tagit med systemkameran. Jag hade gärna fått med lite mer av den röda himlen till höger men jag såg inte att den var röd. Himlenvar ganska grå och färgerna tog jag fram i photoshop med hjälp av nyans/mättmad.

fredag 11 januari 2008


De här bilderna tog jag när jag var på Azorerna och det är utsikten över en kratersjö. Det var inte först tänkt att jag skulle sätta ihop bilderna som t.ex. ett panorama och därför passade de inte så bra till det. Men de gick ändå att passa ihop ganska bra, om man vred på dem, och jag tycker att det blev ganska intressant.

onsdag 9 januari 2008


Den här bilden tog jag på julas. Den är tagen med blixt och det är därför det blir så mörk bakgrund. Det är en kvist på vår julgran och jag tycker att det var roligt med de vita prickarna på barren. De är svåra att se med blotta ögat men det går. Jag tror att de syns tydligare på bilden eftersom att de lyser så krafigt vitt från blixten. Jag använde ett macroobjektiv på 60mm.

måndag 7 januari 2008


Nu har jag gjort bloggen bredare så att jag kan lägga upp strörre bilder! Nu blir de 600px breda i stället för 500px.
Jag vet inte om det är en groda eller padda men jag fotade den i alla fall vid våran stuga. Jag har gjrt den svartvit i photoshop men jag har sparat ögonen och till och med ökat färgmättnaden, i dem, lite. Det går lätt att göra om man kopierar bakgrunden innan man konverterar bilden till svartvit. Om man då gör det kopierade lagret svartvitt och har kvar bakgrunden så kan ma lägga en lagermask på det svartvita lagret och måla fram ögonen. Jag ökade också mättnaden i ögonen och la på en vinjettering på hela bilden.

fredag 4 januari 2008


Så här blev fyrverkerierna i år. Tyvärr hade jag inget stativ så det var svårt att få bra kort och det är också problem med autofokusen på min kamera. Man kan bli lite långsam med ett stativ och inte riktigt hänga med men det är ändå bättre än att ta på fri hand. För att få med hela fyrverkeriet så använde jag en slutartid på 1/2 s och det var ganska svårt att hålla still. Det är också väldigt fint att ha med något på marken t.ex. ett hus och behöver man vekligen ett stativ. Det här är fyra av de bästa bilderna och jag tycker ändå att de blev ganska bra men till nästa år (i år) ska jag försöka skaffa ett stativ :)
Nyårstiden är slut nu, tycker jag, (även om jag just har lagt upp en bild på fyrverkerier) och därför har jag bytt sidhuvud!